top of page
iskolakert 2024 2.jpg

Állatvédelmi témahét

A Szent László Katolikus Általános Iskola beszámolója

Intézményünk idén először csatlakozott az állatvédelmi témahéthez. Közös iskolai feladatokat, programokat szerveztünk, emellett minden osztályfőnök és szaktanár készült egyéni feladatokkal is a gyerekek számára.
Közös iskolai programjaink
Iskolánk aulájában a témahét kezdetére létrehoztunk egy kiállítást, melynek témája a veszélyeztetett és kihalt állatokat tartalmazó Vörös könyv volt.  Minden osztály készített a saját kérdésköréről egy plakátot. Az aula frekventált helyen található, így mindenki elmélyülhetett a kiállítás anyagában. A témát osztályszinten is tanulmányozták a gyerekek.

 

Ebben az időszakban két pályázatot is hirdettünk diákjainknak. A legszebb állat fotópályázat résztvevőinek képeit feltöltöttük az iskola Facebook-oldalára. Az oldalt látogatók lájkjainak száma döntötte el, hogy melyik „pályázó” lett intézményünk legcukibb állata. A kedvenc állatom rajzpályázat keretein belül pedig mindenki megalkothatta a szívéhez közel álló állat portréját.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   
Az idei évben először állatbemutatót szerveztünk iskolánk udvarán. A gyerekek szülői felügyelettel behozhatták házi kedvencüket. Volt ott kutya, macska, nyuszi, csiga, hörcsög, birka… és még sorolhatnánk. Az egyórás program fantasztikus hangulatban zajlott. Az összes résztvevő élvezte az állatok simogatását, emellett sok hasznos dolgot tanulhattak egymástól a felelős állattartásról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
Osztályszintű programok


Elsőseink Zákányszéken meglátogattak egy családi gazdaságot. A birtok 80 hektáron nyújt otthont több haszonállatnak. Mivel a földet csak legelőként és szántóként használják, több vadon élő állat is élőhelyet talált itt, valamint a vándormadarak is szívesen költenek ezen a területen. A ház közelében baromfisereg fogadta a látogatókat, valamint láthatták a család kedvencét, egy kengurut. Pónikat, csacsikat és lovakat simogathattak meg, a távolból megnézhettek egy hatalmas szürkemarhacsordát is. A tanya udvarán  lovaglásra is lehetőség volt.
Az állatvédelmi témahét alkalmából több, hazánkban is védett madárról esett szó, mivel az osztály ezt választotta kabalaállatának. Rajzórán a gyurgyalaggal foglalkoztak. Meghallgatták a hangját, kisfilm segítségével betekintést nyertek fészkelési és étkezési szokásaiba, beszéltek az eszmei értékéről, majd megfestették a madarat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
Másodikosaink a szarvasi arborétumban csodálták meg a gazdag növény- és állatvilágot. Élményeiket utána rajzos formában meg is örökítették.

A harmadikosok természetes alapanyagokból formázták meg a kedvenc állataikat. Egy másik foglalkozás keretein belül pedig

saját állatvédő kavicsot alkothattak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  
A negyedik és az ötödik évfolyam egy kerékpáros kirándulás alkalmával kilátogatott a közeli bivalyrezervátumba. Megismerkedtek a természetvédelmi területtel és a bivalyok életével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A hatodikosok természetismeret órán az erdők állatairól tartottak rövid előadásokat egymásnak.
A hetedikesek biológiaórán játékos feladatokkal ismerkedtek meg közelebbről az állatokkal: Vadállatok gyermekszemmel címmel állatos szókeresőben állatok neveit vagy szerveit keresték, a házi kedvencekhez kapcsolódva kutyacsontvázat színeztek. Hasznos tanácsokat kaptak az Erdőjáró kisokos a vadállatok védelmében című kisfilmből.
Nyolcadikosaink a pályaválasztási napon a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Technikum képzéseivel ismerkedhettek meg.
 

beszamolo 01 2023.jpg
beszamolo 04 2023.jpg
beszamolo 03 2023.jpg
beszamolo 02 2023.jpg
beszamolo 08 2023.jpg
beszamolo 05 2023.jpg
beszamolo 07 2023.jpg

Akcióban a Föld bajnokai

Belevágtunk az E.ON által támogatott, nyertes pályázatunk megvalósításába. Hetedikeseink betakarították a napraforgó termését és a napraforgószár kitakarításával előkészítették a tanösvény helyét. A nyolcadikos fiúk széthordták a kert területére a szülői segítséggel felszeletelt akácfa korongokat, melyekből az ösvény készül majd.

beszamolo 06 2023.jpg
foldbajnokai 2023.jpg

Komposztálás napja
 

Október 10. a komposztálás napja. Kertünkben a mórahalmi Biokertész klub egyik alapító tagja, Zentai Péter tartott interaktív előadást diákjainknak a komposztálás alapjairól, lényegéről, hasznáról. A gyerekek előzetesen otthonaikban gyűjtöttek a célnak megfelelő konyhai hulladékokat, melyek felhasználásával „beindították” kertünk új, a természetes körforgást is szemléltető eszközét. Rendszeresen kilátogatunk majd a kertbe, hogy megfigyeljük a komposztálóban lezajló folyamatot.

Köszönjük az élményekben gazdag előadást és a Kapocs Népfőiskola támogatását a program megvalósításához.

komposztalas 2023.jpg

Föld bajnokai lettünk!

Az E.ON Hungária Csoport tavasszal indította útjára a Föld bajnokai pályázatát, mellyel a fenntartható jövőért tenni akaró óvodáknak és iskoláknak adtak lehetőséget támogatás elnyerésére. Olyan kezdeményezéseket vártak, melyekben a közös munka és élmény által a projekt hozzájárul a tágabb környezet szemléletformálásához is. Iskolánk innovatív ötletekkel töltötte meg az iskolakert fejlesztésére készített pályamunkáját. A közel 400 nevező közül 14 projektet választott ki a zsűri, köztük a mi pályázatunkat is, így ebben a tanévben nagy munka vár ránk. Tanösvényt és magaságyást építünk, és kezdetét veszi a permakultúrás kertrész kialakítása is. A pénteken, Budapesten megrendezett szakmai napon és díjátadó gálán iskolánkat a projekt megálmodója és felelőse Enginé Ábrahám Katalin képviselte.

Az iskolakertünk bemutatása.

fold 2023.jpg
papirgyujtes 2023.jpg

Iskolánk ebben a tanévben is csatlakozott a Mozdulj a Klímáért! kampányhoz. Közösségi és kiscsoportos akciókkal járultunk hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Munkánkat emléklappal jutalmazta a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség.

351355957_1558710147872414_554679368014697394_n.jpg

A Fenntarthatósági Témahéten programkavalkád várta tanulóinkat és pedagógusainkat. Az aulában zöld szívek jelezték a térképen a környezetbarát módon érkezők számát, a lefedett terület napról-napra nőtt. Emlékkiállításon ismerkedhettek Schmidt Egon életével, munkásságával, sőt, ha idejük engedte a mesesarokban olvashattak is az ismert ornitológus könyveiből. Mókás képet készíthettek egymásról a meseautóba ülve, majd leadhatták szavazatukat az iskolakert névadó pályázataira.
Egész héten aktívak voltak gyűjtéseink is. Folyamatosan szaporodtak a ruhászsákok a Sulizsák programban és bemérésre került az otthonainkban összegyűlt használt elem is. A papírmérés ismét sikeresnek bizonyult, közel három konténer telt meg papírhulladékkal.
Az iskolakertben és iskolánk udvarán virágmagot vetettünk, abban bízva, hogy a méhlegelőt örömmel fogadják majd a beporzó rovarok.

Elsőseink és negyedikeseink is bekapcsolódtak a tavaszi kerti munkákba. Szorgos kertészeink a vetegetés befejeztével megpihentek, majd bekukkantottak az egyik madárodúba. Nagy volt az öröm, mert két pici, kékszínű tojást találtak a fészekben. Izgatottan várjuk a fiókákat!

A Föld napját, hagyományainkhoz híven Csipakon, a Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola hatalmas udvarán töltöttük. Ezen a napon különösen figyeltünk környezetünk megóvására, így kerékpárra pattanva mentünk a helyszínre, ahol nyolcadikosaink 15 állomáson várták a játszani vágyó társaikat. Kicsik és nagyok közösen szórakoztak a mozgásos, ügyességi, gondolkodtató, táncos és mókás feladatokban. Nagy érdeklődés kísérte a tanár-diák méta mérkőzést, melyet most a tanárok nyertek meg, de terveink szerint hamarosan jön a visszavágó.
A szabadban töltött nap alkalmat adott a természet szépségeinek megfigyelésére is, a madárdaltól hangos kerékpározás élménye maradandó emlék lesz mindannyiunknak.

papirgyujtes 2023.jpg

Március végén befejeztük a madáretetést a kertben és már várjuk a madárodúkban lakó cinegecsaládok ifjú tagjainak megjelenését.
Elkezdődtek a kerti munkák, másodikosaink és harmadikosaink elvetették a retekmagokat és földbe kerültek a dughagymák is. Az őshonos gyümölcsfák a lemosó permetezés után gazdagon bontogatják rügyeiket. Kíváncsian várjuk, hogy ezen a nyáron kóstolhatunk-e már a termésükből.