Hírek a kertből

Az elmúlt napokban feladatokat és meglepetéseket is tartogatott a kert diákjainknak. Örömmel láttuk, hogy szedésre vár a nemrég elvetett retek. Természetesen a betakarítás után kóstolót is tartottunk.
A madárodú felől, mintha hangokat hallottunk volna, így kíváncsian emeltük le helyéről a kis házikót. Az volt ám a nagy öröm, amikor megpillantottuk a fészekben kuporgó fiókákat! Óvatosan visszahelyeztük az odút a diófára, ahol már türelmetlenül várakozott cinegemama, csőrében az eleséggel.
Időszerű volt, hogy veteményeinket tápoldattal is megöntözzük. Márki Anita növényorvos volt ebben segítségünkre.

Cseppet sem mindegy, hogy hova kerül!

A Föld napja alkalmából a Szent László Apródjainak Oktatásáért Alapítvány újabb eszközzel járult hozzá iskolánk környezettudatos nevelési programjához.
Az alapítvány egy évvel ezelőtt kupakgyűjtő szívet adományozott iskolánknak, ma pedig használtzsiradékgyűjtő-tartályt, melyet a Barmos György téren, a volt vízmű-épület mellett helyeztünk el. Az átadón Dr. Vághy Richárd, az alapítvány elnöke arra bíztatta, kérte tanulóinkat, hogy a Föld és a saját jövőjük érdekében gondolkodjanak, cselekedjenek felelősen. Az ő hozzáállásukon is múlik, hogy az utánuk jövő nemzedékeknek élhető lesz-e a Föld.
A gyűjtés módjáról hamarosan tájékoztatjuk a családokat és a lakosságot.
TEGYÜNK EGYÜTT A TISZTÁBB KÖRNYEZETÉRT! ÓVJUK MEG A FÖLDET!

Nézzünk a talpunk alá!

Miért fontos a talaj? Mi található a talajban? Miért kell a gazdának megismerni a talajt?...
Ma délelőtt ezekre a kérdésekre is választ kaptak negyedikeseink Sipos József növényorvostól, miközben talajmintát vettek iskolakertünkben. Az összegyűjtött termőföldet laboratóriumban vetik vizsgálat alá, az eredményt jövő héten kapjuk meg.

Megérkezett a tavasz

Megérkezett a tavasz iskolakertünkbe, ahol nyíló virágok és a téli madárvendéglő hálás vendégeinek vidám éneke fogadja az osztályokat. Tanulóink szorgos kezekkel vetegetik a zöldségmagokat, ültetik a palántákat, takarítják, öntözik a virágoskertet. A nagyobbak projektmunkával is bővítik tudásukat. 
A Biokál International Kft Zöld-Óra iskolakert program pályázatának nyertes iskolakertjeként ebben az évben vetőmaggal és szaktanácsadással segíti kertészetünket Márki Anita növényorvos és Sipos József címzetes egyetemi docens is.

Madárvendéglő

Novemberben két madáretetőt helyeztünk ki az iskolakert öreg diófájára, a madárodúk mellé. Egyre több tollas vendég keresi fel az etetőket, cinegék, zöldikék, verebek. A támogató szülőktől kapott napraforgómaggal osztályközösségeink rendszeresen pótolják az elfogyasztott eleséget. Az étlap kínálatát elsőseink saját készítésű madárkaláccsal tették változatosabbá. A kertbe érve a hálás madarak vidám éneke fogad bennünket. Abban bízunk, hogy a madárvendéglő látogatói tavaszra benépesítik az odúkat, és nyáron segítségünkre lesznek majd a kert kártevőinek pusztításában is.

ÖKOsarok

Folyamatosan bővülő iskolakönyvtárunk újabb élményt adó helyszínnel várja az olvasni vágyó, a természet érdekességeire és környezetünk megóvására nyitott tanulókat, pedagógusokat. A most kialakított ÖKOsarok havonta kínál majd érdekes témákat, kihívásokat, melyeken keresztül a Föld védelme, a környezettudatosság még inkább része lesz mindennapjainknak. Az ÖKOsarok házigazdája Magda Barbara tanárnő.

271758216_398225808768146_4956853771469600953_n.jpg
1 passzold vissza teso a3 nyomda-page-001.jpg
pitypang_logó2.jpg
zokni 2022.jpg

Mesterhármas

pitypang_logó2.jpg
mesterharmas 2021.jpg

2021. október 21-én rendezték meg az ásotthalmi Teodorovits Ferenc Kistérségi Természetvédelmi Versenyt. Iskolánk csapatának tagjai voltak: Balogh Anna, Kószó Zita és Csóré András. 

Mindhárman ötödik osztályos tanulók, akiknek igazán nagy kihívást jelentett ez a verseny, mert ilyen fiatalon még nincsenek felkészülve egy komoly szakmai anyagot feldolgozó versenyre. Diákjaink lelkes és szorgalmas munkája azonban meghozta a gyümölcsét: 2. helyezést értek el! Büszkék vagyunk rájuk!


Köszönjük Magda Barbara tanárnőnek a felkészítést.

Őszi papírgyűjtés

pitypang_logó2.jpg
papírgyűjtés 2021.jpg

Állatok világnapján a vadasparkban

pitypang_logó2.jpg
vadaspark 2021.jpg

"Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában" ( Tor Age Bringsvard)

Az állatok világnapjának gondolata egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretein belül került említésre Firenzében. Október 4-e egyben Assisi Szent Ferenc halálának emléknapja, aki azt vallotta, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz bennünket, akár élő, akár élettelen. Az ünnep célja, hogy az emberek felismerjék, hogy az állatokra szükségünk van, hiszen boldogabbá, gazdagabbá teszik a mindennapjainkat és akár segítőtársként vagy barátként is gondolhatunk rájuk. Iskolánk ennek alkalmából közösen ellátogatott a szegedi Vadasparkba, ahol különböző programok és foglalkozások vártak ránk. Az itt eltöltött nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodhattunk.

Autómentes nap

pitypang_logó2.jpg
automentes 2021.jpeg

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott, a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott  rendezvénysorozat. 

 A makacs idő sem szegte kedvünket, hogy e nap alkalmából mi is  kerékpárra, illetve rollerre pattanjunk.

Környezetünk védelmében

pitypang_logó2.jpg
dijatado 2021.jpg

A környezettudatosságra nevelés átszövi iskolánk mindennapjait. Igyekszünk minden lehetőséget megragadni, ami ennek fontosságát erősíti diákjainkban. Ezért örültünk a klímaváltozáshoz kapcsolódó rajzpályázatnak és online-tesztnek is. A legügyesebb rajzolók (Balogh Nóra, Csonka Viktória, Császár Csongor, Börcsök Borostyán) és a leglelkesebb osztályok (4. osztály, 6.a és 8.b) június 7-én, a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódva, vehették át díjaikat.

A szervezőknek köszönjük a lehetőséget, a felkészítőknek, osztályfőnököknek a támogatást, bátorítást!

Az örömteli pillanatok után még egy titokra derült fény: megtudhattuk, melyik osztály nyerte el a Szülői Munkaközösség által alapított vándorserleget, melyet  mindig a utolsó papírgyűjtés legaktívabb és legeredményesebb osztálya őrizhet a következő gyűjtésig.

Idén májusban két osztály hajszál pontosan ugyanannyi papírt gyűjtött össze a szülők hathatós segítségével. Így a 3. és a 4. osztály közösen vehette át a vándorserleget. 

NEK fa

nek fa.png
pitypang_logó2.jpg

A Szeged-Csanádi Egyházmegye idén tizenharmadik alkalommal valósította meg a Tesz-Vesz Tavasz elnevezésű kezdeményezését. A programban ezúttal faültetésre volt lehetőség az egyházközségek, iskolák és családok számára. A Szeged-Csanádi Egyházmegye 990. évfordulója és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére azt a célt tűzték ki, hogy 2020 fát tudjanak elültetni az egyházmegye területén. A fákat kiosztó Kónya Mihály ifjúságpasztorációs munkatárs elmondta: a kezdeményezéssel a tisztább, zöldebb és élettel telibb környezetet szeretnék támogatni.
A kezdeményezéshez iskolánk is csatlakozott, az iskolakertben első osztályosaink közösen ültették el a kapott facsemetét március elején. Az elsősök a tanítónőkkel megbeszélték a fa fejlődésének menetét, s megjegyezték: ők is pont úgy fejlődnek, mint az általuk elültetett hársfa csemete.

Továbbra is ÉlménykertÉszkedünk

pitypang_logó2.jpg

Két héttel a vetegetés után Márki Anita ellátogatott az iskolába, hogy megnézze, hogyan alakulnak a gyerekek paradicsom és petrezselyem ültetvényei. A gyerekek izgatottan mutatták meg a tojás tálcákat, hiszen volt akinek kibújtak a növényei, volt akinek nem. A növényorvos elmondta, hogy ez azért van, mert aki bátrabban öntözte, annak bizony szépen fejlődésnek indult a palántája. A többi gyermeket is biztatta Anita, hogy ha továbbra is gondozzák, bőségesen öntözik tálcájukat, nekik is lesz palántájuk. 

A 3. osztályban még szaktanácsot is kértek a növényorvostól. Az egyik kisdiák aggódott, hogy az ő gyönyörű veteményesének földjén fehér folt látható. A szakértő megnyugtatta kis kertészünket, hogy az nem gombabetegség. Javasolta, hogy továbbra is nevelgesse ilyen lelkiismeretesen a palántáit. 

Mára minden gyereknek kibújtak a növényei, ezért ezen a héten hazakerülnek a palánták. Nagy feladat vár még a gyerekekre, hiszen a palántákat át kell ültetni nagyobb cserépbe, balkonba. Bízunk benne, hogy továbbra is szorgoskodnak a kis ÉlménykertÉszeink, és a nyár végére csemegézhetnek a saját nevelésű koktélparadicsomból is.

Élménykertészkedés

pitypang_logó2.jpg

A márciusi online oktatás ideje alatt iskolánk 11 diákja részt vett a Biokal International Kft. rajzpályázatán. Az oklevél mellé minden résztvevő ajándékcsomagot kapott: zöldségmagokat, Biokal növénykondicionálót, kesztyűt.
Az ajándékkal további játékra hívták a kicsiket és a nagyokat is.  A játék neve: ÉlménykertÉsz program.
A gyerekek sikerén és örömén felbuzdulva felvettük a kapcsolatot a verseny szervezőivel, s támogatásukkal minden alsós kisdiákunk lehetőséget kapott egy kis kertészkedésre.
Május 5-én szerdán délután került sor az ajándékba kapott magok elvetésére. 
A gyerekek tojástartóba szórták a tőzeget, majd koktélparadicsom, és petrezselyem magokat szórtak bele. Az öntözés Biokal növénykondicionáló 5%-os oldatával történt.
A palánták nevelése a tantermekben történik majd, hogy a gyerekek közelről, naponta megfigyelhessék: gondoskodásuknak eredményeként hogyan fejlődnek a palánták. 
A Biokal International Kft. képviselője Márki Anita is eljött az iskolába, így tanácsokkal látta el a gyerekeket a vetéssel, gondozással kapcsolatban.
Nagy örömünkre sok felsős is érdeklődött a lehetőség iránt. Reméljük sok kis- és nagykertészünk fogyaszthat majd saját termesztésű paradicsomot és petrezselyemzöldjét.
A munkájukat, a növények fejlődését, a kitartó munka eredményét fotókkal fogjuk bemutatni.

 

Köszönjük a támogatást
Biokal International Kft. és a Móra-Input Kft. munkatársainak (vetőmagok, növénykondicionáló, szaktanácsadás)
Kószó Péternek (tőzeg)
Kószóné Farkas Anitának (szervezés, kapcsolattartás)

 

20210505_140410
20210505_140410

press to zoom
20210505_125403
20210505_125403

press to zoom
20210505_123006
20210505_123006

press to zoom
20210505_140410
20210505_140410

press to zoom
1/5
pitypang_logó2.jpg

Az iskolakert első termései

Az első magokat március közepéig vetették el alsósaink és az ötödikesek.

Az online oktatás ideje alatt sajnos nem volt lehetőségük aktívan részt venni a vetemények gondozásban. Húsvét óta azonban már minden héten kilátogattak a kertbe, figyelték a palánták növekedését, fejlődését.

És április 30-án végre elérkezett a várva várt pillanat: a kert első termésének örülhettek a gyerekek.

A másodikosok pénteken délután szedték föl azt a retket, amit az ötödikesek vetettek. Miután megtisztították és megmosták a szép, pirosan mosolygó zöldséget, megkínálták vele a többi alsós osztályt is. Így a péntek délutáni uzsonna mindenkinek nagyon jól esett.

Az ötödikeseket pedig a jövő héten várja a másodvetésű retek. 

182244136_304499201234842_73246687129232
182244136_304499201234842_73246687129232

press to zoom
182435415_1985838508220805_2193638247082
182435415_1985838508220805_2193638247082

press to zoom
20210430_133920
20210430_133920

press to zoom
182244136_304499201234842_73246687129232
182244136_304499201234842_73246687129232

press to zoom
1/32
pitypang_logó2.jpg

Milyen kupak legyen?

received_158678739403810.jpeg

A kupakgyűjtő szívnek megtaláltuk a végleges helyét az iskola udvarán. Kiürítettük és rögzítettük. Az első napon 22 kg kupakot gyűjtöttek össze a gyerekek! Gratulálunk az eredményes munkához! Sokan kérdezték, hogy milyen kupakok mehetnek a szívbe. Összegyűjtöttük, és lefotóztuk. A kupakok tiszták, szennyeződésektől mentesek legyenek, és ne maradjon rajta papír, vagy árcímke.

Gyűjtésre fel! 🙂

Fenntarthatósági Témahét

2.jpg
pitypang_logó2.jpg

Alsósaink az elmúlt héten a témahét egyik kiemelt témájával, az erdővel foglalkoztak. Az ott együtt élő állatok és növények megismerése változatos tevékenységekben valósult meg. Napjaink Erdő Ernő bácsi meséivel indultak, ezek a kisfilmek a legfontosabb kérdéseinkre adták meg a választ.

Dalaink, szövegfeldolgozási gyakorlataink, rajz- és technikaóráink feladatai is ehhez az életközösséghez kapcsolódtak. A gyerekek alkotásaiból kiállítást szerveztünk iskolánk aulájában.

A témahét kiemelt eseménye volt a Föld napja. Ezen a tanítás nélküli napon az iskolakertbe látogattak ki osztályaink, majd a Tóth Menyhért Városi Könyvtár szervezésében érdekes, játékos foglalkozásokon vettek részt. Az iskola alapítványának jóvoltából kupakgyűjtő szívet vehettünk birtokba, melynek segítségével még jobban vigyázhatunk „Glóbi egészségére”.

Élen járunk környezetünk megismerésében

pitypang_logó2.jpg