top of page

Tájékoztató dTap védőoltás esedékességéről


(A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésről szóló többszörösen módosított 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. és 15. §-a alapján)

Tisztelt Szülő/Gondviselő!


Értesítem, hogy gyermeke dTap emlékeztető védőoltásra kötelezett.

Kérem, szíveskedjék gyermeke Egészségügyi könyvét az iskola-védőnőhöz eljuttatni!


Ha bármilyen okból a fenti időpontban a gyermeke nem tud megjelenni az oktatási intézményben, illetve ha a gyermeke a védőoltást már megkapta, vagy 1 éven belül sérülés miatt Tetanusz oltást kapott, vagy a védőoltás alól végleges mentességet kapott, akkor ezt kérjük igazolni!

Tájékoztatom, hogy amennyiben gyermeke kötelező védőoltása, megalapozott orvosi indok nélkül, többszöri értesítés ellenére elmarad, akkor a Kormányhivatal illetékes kistérségi intézete a védőoltás beadását határozattal rendeli el.

Fontos, hogy még az oltás előtt tájékozott legyen!


A védőoltással kapcsolatos fontosabb tudnivalók:
A védőoltás 3 súlyos betegség, a torokgyík (Diftéria, d), a merevgörcs (Tetanusz, T) és a szamárköhögés (Pertusszisz, ap) ellen a szervezetet emlékezteti - az alapimmunizálás keretében csecsemő és kisgyermekkorban kapott oltások révén - az ellenanyag termelésre. A megbetegedések megelőzése céljából Magyarországon, az általános iskolák 6. osztályát végző gyermek, illetve az adott évi Védőoltási Módszertani Levélben meghatározott korcsoport dTap emlékeztető védőoltásra kötelezett.
A torokgyík, baktérium okozta fertőzőbetegség. A kórokozó főleg a légutakat, néha a bőrt támadja meg. A torokban, rendszerint a mandulákon, ritkán a gégében, vagy más nyálkahártyákon, esetleg a bőrön tapad meg és vaskos szürkés lepedéket hoz létre. Súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okoz. A baktérium toxint (mérget) is termel, ami idegrendszeri károsodást, szívbetegséget, sőt még halált is okozhat.

A merevgörcs igen súlyos, magas halálozással járó betegség. A kórokozó földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe és ott toxint (mérget) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek.

A szamárköhögés kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális betegség, mely a légúti váladékcseppekkel terjed. Az anyától származó védelem bizonytalan, ezért az egészen fiatal oltatlan csecsemők is megbetegedhetnek. Az utóbbiak között van a legtöbb haláleset a légúti és az idegrendszeri szövődmények következtében.

 

Az oltás helyén fellépő bőrpír duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel. A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál!

bottom of page