top of page

A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben

 

Az élősdiek előfordulása évről – évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben. A fejtetű (Pediculus humanus capitis) 3 – 4 mm nagyságú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtatja, ovális alakú petéit, amelyet serkéknek nevezünk, erős cement anyaggal szorosan a hajszálak tövéhez ragasztja. A legtöbb serke rendszerint a halánték, és a tarkótájon található. A serke a hajszál növekedésével a hajas fejbőrtől távolodik, elhelyezkedéséből tehát következtethetünk a tetvesség időpontjára. A tetű kizárólag az ember vérét szívja, naponta 6 – 12 alkalommal. Az éhezést rosszul tűri, de szereti a sűrű, sötét, meleg helyeket. Ártalma elsősorban a viszketés, vakarózás, amely felsebzi a bőrt, és ennek következtében másodlagos bőrgyulladás alakulhat ki. A fejtetű fertőző betegséget nem terjeszt.

Terjedése: A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy játék közben a gyerekek feje egymáshoz ér. Közös használati tárgyakkal (sapkacsere, fésű, otthon párna, törülköző) átvihető egyik személyről a másikra – akár családon belül is!

Felderítése: Mivel a tetvek a fénytől gyorsan menekülnek, elsősorban a serkéket kell keresni, amely esetenként nem is olyan egyszerű. A korpától való elkülönítés a legnehezebb, de amíg a korpa kézzel viszonylag egyszerűen lesöpörhető a hajról, addig a serke csak körömmel távolítható el.

Irtása: A fejtetűk irtása komplex feladat. Az élő rovarokat gyógyszertárakban beszerezhető szerekkel (Hedrin, Nyda, Paranit, Pedex) viszonylag jól ki lehet irtani. Megtévesztő azonban, hogy ezekre a készítményekre az van ráírva, hogy a serkéket is elölik. Tapasztalatok szerint egyetlen vegyszer sem alkalmas arra, hogy ezt a cementszerű rögzítő anyagot feloldja, így a kezelés után a serkék nem fésülhetők ki maradéktalanul a hajas fejbőrből!

Fejtetvesség esetén tehát célszerű először egy tetűirtó szeres kezelést elvégezni, a gyerek fejét jó alaposan többször sűrű fogú fésűvel (esetleg tetűfésűvel) átfésülni. Ezek után napfénynél, vagy lámpafényhez közel ülve a serkéket egyesével, körömmel eltávolítani. Mindezek után a vegyszeres kezelés újbóli elvégzése javasolt, megelőzés céljából.

Fontos továbbá, hogy a használati tárgyakat is fertőtlenítsük, ami ebben az esetben hőkezelést jelent. Az ágyneműket, törölközőt feltétlenül többször át kell vasalni, és lehetőleg forró vízben ki kell mosni a fésűket, sapkákat is. Háztartási kémiai szerek nem ölik el ugyanis a petéket, kizárólag a magas hőmérséklet alkalmas erre! Bútor kárpitból való tetűirtásra alkalmas lehet a Biokill nevű spray használata. Jellemzően az egész család kezelése szükséges lehet!

Megelőzés: A fejtetű megjelenését teljesen kivédeni nem lehet, mivel a gyermekek óvodás korban gyakran játszanak együtt a fejüket szorosan összedugva. Határozott és azonnali fellépéssel viszont gyorsan meg lehet a problémától szabadulni. Egyrészt ebben az esetben is érvényes a megállapítás: minél előbb fedezzük fel a bajt, annál könnyebb orvosolni, hiszen 4-5 rovart könnyebb kiirtani, mint 10-20-at, amelyek esetenként akár egyszerre több száz serkét is lerakhatnak a hajszálak tövébe. Praktikus lehet továbbá, ha gyanú esetén, illetve ha más gyermeknél tapasztalt fertőződésről tudomást szerzünk, néhány hétig a szereket megelőző céllal alkalmazzuk. Fontos, hogy ilyenkor a készítményt minden esetben rá kell szárítani a hajra, csak ez esetben nyújt védelmet a következő hajmosásig.

bottom of page