Ébredezik a természet, ébresztő kertészek!

Megérkezett a tavasz iskolánk kertjébe is. Előbújtak és már bimbóznak az ősszel elültetett nárciszok, jácintok, és az őshonos gyümölcsfacsemeték is duzzasztják rügyeiket.  
A veteményesben előkészített ágyások várták a lelkes kiskertészeket, így március első hetében megkezdtük a tavaszi munkálatokat. Osztályaink napról napra szorgoskodtak. A másodikosok dughagymát ültettek, harmadikosaink borsót vetettek, a negyedikesek salátát ültettek, elsőseink apró répamagot szórtak az ágyásokba, majd pénteken az ötödikesek retket vetettek a kijelölt területükre. A munkálatok végeztével jól esett a tavalyi nyári napköziben készült barackbefőtt.
Reméljük, hamarosan visszatérhetünk a kertbe, és megcsodálhatjuk, gondozhatjuk az előbújt, apró növényeinket.

1/23

Bár még alszik a természet és az iskolakertben nem tudunk munkálkodni, alsósaink már képzeletben birtokba vették a területet. Megtervezték milyen lesz a kert, ahol majd ültetnek, gyomlálnak, öntöznek és persze megpihennek a feladatok végeztével. Terveiket rajzos formában mutatjuk meg. 

Őszi hírek az iskolakertből

2020. október - november

Szerencsénkre az ősz hosszúra nyúlt és az időjárás is kedvezően alakult, így ügyes kis kertészeinkkel szorgoskodhattunk az iskolakertben. Októberben a negyedikesek környezetismeret órán virághagymákat ültettek, annak reményében, hogy tavaszra gyönyörködhetnek majd a nyíló jácintokban és nárciszokban. 
A munkálatok megkezdése előtt bekukucskáltak a szerszámokat rejtő fészerbe és megbeszélték, hogy milyen eszközökre lesz szükségük. A fiúk felásózták, a lányok gereblyével eligazgatták a kijelölt területet, majd az életet rejtő hagymákat gondosan elültették. A munkálatok után még jutott idő a fűszernövények vizsgálatára és egy kis játékra is.

Pitypang csoportunk sikeresen pályázott a GreenDependent Intézet Fákkal Felelősen programjában, így november 16-án őshonos gyümölcsfákat telepíthettünk a kertbe. 
Ezen a délutánon osztályaink képviselői szakszerű irányítás mellet megfigyelték, hogyan kell előkészíteni az ültetőgödröt ahhoz, hogy a csemete erőre kaphasson. Megtanulták, hogy az oltás helyére vigyázva milyen mélyre szabad ültetni a kisfákat, és gondosan meg is öntözték azokat. Bízunk benne, hogy a gondoskodást meghálálva - pár év múlva - a megerősödött gyümölcsfák bőséges terméssel ajándékoznak meg minket!

FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT
2020. október 05-09.

A környezet védelme és vele együtt a fenntarthatóság egyre gyakoribb témák életünkben. Felelős felnőttek jelenlétével lehet szemléletet formálni, felelős gyermekeket nevelni, akik számára fontos lesz a jövő. Erre való törekvésünk vezérelte iskolai programjainkat a hét folyamán.
Az állatok világnapja közelsége adta az ötletet, hogy osztályaink előzetes feladatként plakátokat készítsenek az Év állatairól. A feladat célja egy-egy kevésbé ismert vagy védelemre szoruló fajon keresztül fontos természetvédelmi kérdésekre irányítani a gyerekek figyelmét. Hétfő délután ezekből nyílt kiállítás az aulában. Az elkészült munkák szemet gyönyörködtetőek és tartalmilag gazdagok lettek. A kedd reggel induló szavazással tanulóink és pedagógusaink dönthették el, melyik osztály alkotott tartalmilag és megjelenésben is kiemelkedőt.

 NYERTES PLAKÁT 7.A OSZTÁLY

A hét folyamán minden osztály totó kitöltésével adott számot a megismert állatról szerzett tudásáról. Izgalmasan alakultak az eredmények, több hibátlan feladatsor is bizonyította a témafeldolgozás eredményességét. Alsósaink a szelektív hulladékgyűjtés fortélyaival ismerkedtek és ők is próbára tehették tudásukat.

A családok, szomszédok, ismerősök bevonásával heti feladatként folyamatosan gyűjtötték tanulóink a használt elemeket, majd pénteken méréssel dőlt el, hogy melyik osztály volt a legszorgalmasabb gyűjtögető. Ezzel az akcióval számottevő mennyiségű (194 kg) veszélyes hulladékot tudtunk a megfelelő tárolóedénybe helyezni, hogy majd azt elszállítva ezzel is óvjuk környezetünket.

A megszokott iskolai feladatok mellett, mint szelektív hulladékgyűjtés, iskolánk és udvarunk tisztaságának megtartása, a tanítási órákon a témahét fő témaköreihez kapcsolódó digitális tananyagok segítették a kitűzött célok elérését. Városunk fenntartható fejlődését segítő helyi programjának alakításához online tanulói tesztek kitöltésével járultunk hozzá.
A hét feladatainak értékelése után sor kerülhetett az eredményhirdetésre. Három kategóriában osztottunk okleveleket és egészséges csemegét a lelkes csapatoknak. A legtöbb pontot szerzett osztályaink a LEGZÖLDEBB OSZTÁLY megtisztelő címmel lettek gazdagabbak és több ZÖLD OSZTÁLY cím is kiosztásra került. Azok, akik kicsit elmaradtak a pontgyűjtésben, ZÖLDÜLŐ OSZTÁLY-ként bizonyíthatnak a mindennapokban és a következő ZÖLD programokon.

Hírek az iskolakert tájékáról

2019 tavaszán lehetőséget kaptunk, hogy a környezeti nevelés sokoldalúságát kihasználva iskolakert működtetésébe kezdjünk tanulóinkkal. A helyszín adott volt, de a kertészkedés megkezdése előtt összefogásra volt szükség, hogy művelésre alkalmassá váljon a terület. Szülők és pedagógusok segítségével tereprendezésbe fogtunk. 

Sajnos az előző tanév tavaszi munkálatait nem tudtuk elkezdeni. A nyári napközi programjai között azonban helyet kapott egy-egy iskolakerti foglalkozás is. Ezeken a napokon szépítgettük, otthonosabbá varázsoltuk a kerthez tartozó foglalkoztató épületet és környékét. Lelkes pedagógusaink vezetésével gyógyteát főztek és kóstoltak, kísérleteztek és konyhatündérkedtek is a gyerekek. Befőttesüvegek őrzik a kemence tetején a szorgos kezek munkáját.

Elsőseink szeptember első hetében csapatépítő-homokvárépítő programon ismerkedtek a helyszínnel. A felszabadult játék után palacsinta csemege várta a kis munkásokat.

1/2

Jelenleg földmunkák folynak a kertben, lelkesen készülünk a tavaszi munkálatokra. 

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom  

zold_10