top of page

Szent László Katolikus Általános Iskola diákjainak útja Baligródba2024. május 26-29. között iskolánk meghívást kapott a lengyelországi Baligródba. Intézményünket hat jelenlegi és egy régi diákunk képviselte, akik kiváló sakk eredményeik és angol versenyeken való részvételeik alapján kerültek be a csapatba.


Lengyel vendéglátóink már jártak korábban Mórahalmon és hamarosan visszatérnek országunkba, amikor is a Balatonnál sakktáborban töltenek egy hetet. Itt találkozhatnak majd ismét pár diákunkkal.


A program célja a két ország kultúrájának megismerése, barátságok kötése, az angol nyelv gyakorlása volt. Ezt segítették a lengyel tanulókkal együtt szervezett programok. Az ismerkedést már az út előtt megkezdtük, egy online felületen bemutatkoztunk és megismertetettük környezetünket, településünket, iskolánkat angolul.


Az út négy napja színes programokban volt gazdag. Megérkezésünk utáni napon tanulóink egy baráti sakkversenyen mérhették össze tudásukat a II. János Pál pápáról elnevezett iskola tanulóival. Oláh Kitti tanulónkra rendkívül büszkék vagyunk, második helyen végzett a versenyen.


A településsel való ismerkedést egy játékos, vetélkedős délután követte. Egymás táncait is megtanultuk, megtanítottuk.


1915-ben a magyar 85-ös gyalogezred Manilowa hegyén, mely Baligródhoz közel fekszik, nagyon nagy veszteségeket szenvedett el. Több száz katona vesztette életét itt. Baligródi múzeumban megismerkedtünk a harcok történetével, majd a hegyet megmászva a csúcson megkoszorúztuk az itt elhunyt katonák sírját és imával megemlékeztünk hős katonáinkról.

Gyönyörű környezetben az erdőben megbújó tisztáson egy kis sütögetés és ebéd után mindenki lefesthette a tájat. Nagyon szép képek készültek.


Az 1960-as években Baligródtól 30-40 kilométerre egy mesterséges tavat hoztak létre egy hatalmas gáttal. A gát célja az árvizek elleni védelem és erőmű üzemeltetése. Lengyelországban ez a legnagyobb ilyen jellegű mesterséges tó és gát. Kirándulásunk utolsó napján megtekintettük a Solina tavat, felsétáltunk a gáthoz.


Szomszédok voltunk. Elutaztunk a lengyel-szlovák határhoz, ahol egy rég – a második világháború után – megszűnt falu helyén megemlítettük, hogy Magyarország, Lengyelország szomszédos volt valamikor.


Lengyel – magyar két jó barát … Barátságok születtek, a gyerekek, felnőttek felvették a kapcsolatot egymással. Egy életre szóló élménnyé tették lengyel vendéglátóink ezt a pár napot kedves fogadtatásukkal. Nagyon bízunk benne, hogy ez a pár találkozó a kezdete egy hosszú gyümölcsöző kapcsolatnak a jövőben. Dorota Sarzyńska és Małgorzata Kowalska szervezésében a Waclaw Felczak Alapítvány lengyelországi intézete támogatásával jöhetett létre ez az út.


Hálásan köszönjük a szervezést Mikó Valér tanár úrnak. Gal Albernek, hogy biztonságban oda és visszafuvarozott és mindenben támogatott, segített bennünket. Csapatunk tagjai: Gal Nimród 4. osztály, Oláh Kitti 5. osztály, Kondor Kinga 6. osztály, Kószó Emma, Mészáros Noémi, Szekeres Liliána 7. osztály, Gal Enikő régi diákunk 9. osztály. Koszorút köszönjük Kószó Bernadettnek.

Kísérő tanár: Csamangóné Horváth Julianna.

Comentarios


Legutóbbi hírek
bottom of page