top of page

Múzeumi döntő


2021. december 3-án a Móra Ferenc Múzeum és a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium közös szervezésében a múzeum dísztermében valósult meg a Klauzál Gábor történelemverseny döntője.

Az 51 indulóból az online fordulókon legjobbnak bizonyult 10 tanulót hívták meg versenyzőként, illetve a 11-20. helyen végzett diákok is jelen lehettek, hiszen ők is kaptak emléklapot és ajándékot.

Iskolánk 3 nyolcadikosa, Borsodi Léda, Oltványi Anna és Tóth-Vass Blanka izgatottan várta a megmérettetést a reformkor, 1848-49 és a dualizmus témakörében.

A lányok első feladata egy 30 perces, 30 kérdésből álló teszt volt. Rövid szünet után következtek a tulajdonképpeni szóbeli feladatok. Elsőként történelmi személyeket kellett felismerniük megadott információkból. Minél kevesebb adatból ismert rá valaki az adott személyre, annál több pontot zsebelhetett be.

Ezután videóbejátszásokat néztünk meg és a versenyzőknek ezekkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk. Itt a gyorsaság volt a döntő: a leggyorsabb jelentkező mondhatta a választ. Ugyanez volt a helyzet a következő képes kvíz esetében is.

Utolsó előtti feladatként, párban került sor a döntő legnehezebb feladatára, a vitára. A versenyzőknek – egy adott történelmi szereplő helyébe képzelve magukat – vitatkozniuk kellett párjukkal megadott helyzetben 3 percig. Blanka rögtön az első vitában szerepelt – Kossuthként kellett vitatkoznia egy Széchenyi bőrébe bújt fiúval a reformkor végének nagy kérdéséről: a Habsburgokkal együtt vagy külön képzeljük el a továbbiakat.

A második vitában szerepelt Anna és Léda – ők egymással vitatkoztak mint Petőfi és egy fontolva haladó – arról, hogy szükséges-e forradalmat kirobbantani Magyarországon (1848. március 14-én). Produkciójuk nagy tapsot kapott.

Versenyzőink még ekkor sem pihenhettek, hiszen várt rájuk az utolsó feladat. A múzeum Sissi-kiállításával kapcsolatban kaptak 3 kérdést és 5 perc alatt kellett rá megkeresniük a helyes választ a kiállítóteremben.

A zsűri hosszas megbeszélés után hozta meg végső döntését. Blanka 10., Léda 6., Anna pedig 3. helyen végzett ezen a rangos versenyen. Teljesítményükhöz szívből gratulálunk, igazán büszkék lehetünk rájuk!


Comments


Legutóbbi hírek
bottom of page