top of page

Március 22. - A víz világnapja


Napjainkban a tiszta víz jelentősége felértékelődött, hiszen egyre nagyobb veszélynek van kitéve, egyre kevesebb van belőle. Mindannyiunk érdeke, hogy lelassítsuk, és talán megállítsuk azt a folyamatot, amely egy nagyon szomorú jövőképet vetít elénk. A felnőtt társadalom, és elsősorban azok, akik gyermekek nevelésével és oktatásával foglalkoznak, különösen felelősek azért, hogy jó példájukkal, tudatos és fenntarthatóságra törekvő magatartásukkal, következetesen mutassák meg a felnövekvő nemzedéknek azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével megvédhetik ezt a felbecsülhetetlen értékű kincset, amely az élet alapfeltétele.

Pedagógusként mindannyian átérezzük mennyire fontos a helyes szemlélet kialakítása, ezért az online térbe is minden lehetséges módon becsempésztük, és próbáltuk azt gyermekközelivé tenni. Ennek legjobb módja a játékokba ágyazott tudásközvetítés.

Elsőseink is ízelítőt kaptak a témáról, és a víz körforgásáról nézhettek meg egy érdekes kisfilmet. A 2. osztályban tanuló kisdiákok megtudhatták, hogy mióta és miért ünnepeljük ezt a napot, és felhívták a figyelmüket a vízfogyasztás fontosságára is. Egy mesefeldolgozás segítette őket a víz körforgásának megértésében, amelyről szép rajzok is születtek.

A Szitakötő csapat tagjai, akik iskolánk harmadikosai, napokig a témával foglalkoztak. Beugróként a matematika feladatok jó megoldásaiból kapott betűkből kellett kirakniuk egy vízi állat nevét, majd rajz is készült a teknősbékáról. Sok-sok vizes és környezetvédelemmel kapcsolatos interaktív feladattal melegítettek be a vizek és vízpartok élővilágával való ismerkedéshez. Megismerték a folyékony anyagok tulajdonságait, a tavirózsa ültetésének módját, vízparti fákról kerestek szólásokat, közmondásokat, kvízfeladatokat oldottak meg. Feladatul kapták többek között, hogy írják le, ők mivel járulnak hozzá a vizek védelméhez. Mosolyt csalt az arcomra a többeknél is megjelenő válasz: „Csak akkor kapcsoljuk be a mosógépet, ha tele van”. A jó válaszért természetesen az anyukák is megkapták a virtuális piros pontokat. Azért azt nem árt tudni, hogy mosógolyóval is lehet ám mosni, és az öblítésre tökéletesek az illóolajok, sőt az ecet is.

A negyedik osztályban a matematikafeladatot számfelhőkben kapták meg a gyerekek. Esőcsepp és felhő rejtette a műveletsorokat.

Környezetórán videót néztek a jeles napról, majd Magyarország domborzati térképéről tavak és folyók neveit gyűjtötték, csoportosították.

Felsőseink is lehetőséget kaptak véleményt nyilvánítani a témában. Angolból arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy miért fontos a víz. Sokan füzetbe írták le a válaszukat, de a kreatívabbak ppt-t vagy infó grafikát készítettek.

Hatodikosaink természetismeret órán tanultak a külső erők felszínformáló munkájáról, kiemelten a folyók felszínalakításáról. Érdekességeket, kiegészítéseket kaptak a tananyaghoz. A feldolgozáskor 3D animációt is néztek, és az óra megbeszélésénél a kiemelt megfigyelési szempontok segítségével kapcsolódtak a Víz Világnapjához.

Reméljük, mindenkiben lassan tudatosodik, hogy a vízzel az év minden napján foglalkoznunk kell!


Comments


Legutóbbi hírek
bottom of page