Szent Márton napi lámpás felvonulás

November 13, 2019

2019.november 11-én hétfőn délután Szent Márton napi lámpás felvonulásunkra hívtuk meg iskolánk tanulóit, azok szüleit, és mindazokat a kedves vendégeket, akik részt akartak venni e szép hagyomány megünneplésén.
A megemlékezés a templomban kezdődött, ahol is iskolánk másodikosai egy kedves kis történettel mesélték el a hallgatóságnak, Mártonnak, Tours püspökének történetét.
Megtudtuk, hogy Szent Márton szülőhelye a mai Szombathellyel azonos. Szent István király a lázadó Koppány elleni csatájában az ő támogatását kérte. A győzelem után Márton az Árpád-ház, majd a magyar királyok pártfogója, és Magyarország védőszentje lett.
A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Katonaként egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Saját köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban.
371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték.
A műsor után lámpásokat gyújtottunk, és körmenetet tartottunk, aminek zárásaként a Szülői Szervezet lelkes anyukái által készített finom zsíroskenyér és tea várt minket a templom udvarán.
Példaértékű számunkra, amit Márton képviselt, hiszen a jóságra, békességre, segítőkészségre, embertársaink megbecsülésére napjaink elanyagiasodott világában is égetően nagy szükség van.

 

További képek <ITT>
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutóbbi hírek
Please reload

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom