SZŰZ MÁRIA, MAGYAROK NAGYASSZONYA

October 8, 2018

Szent István halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Felajánlása óta a Magyarok Nagyasszonyaként is tiszteljük a Szűzanyát.
A felajánlás 1038-ban történt, Nagyboldogasszony ünnepén. A legenda szerint, a szent király szemét és kezét a csillagok felé emelve így kiáltott föl: „Mennyek Királynéja, a világ dicsőséges megújítója, a Te oltalmadba, a Te legmagasabb könyörgésedbe ajánlom a szent egyházat püspökeivel és papságával, az országot előkelőivel és népével, mindnyájunknak búcsút mondva, a Te kezeidbe ajánlom lelkemet.”
XIII. Leó pápa engedélyezte a Magyarok Nagyasszonya ünneplését, melyet az október 2-i vasárnapra tettek. Később X Piusz pápa október 8.-ra helyezte át, majd szeptember 12-én ünnepelték. 1984-től újra visszakerült október 8.-ra.
Iskolánk, a Szent László Katolikus Általános Iskola 2018.10.08- án diákmisén emlékezett meg-e jeles eseményről. A szentmisét még ünnepélyesebbé tették a Szívvel-lélekkel amatőr egyházi kórus gyönyörű templomi énekei. Joó Balázs plébános úr ezt az alkalmat ragadta meg, hogy meghirdesse a szegénység elleni küzdelem világnapját, és a gyűjtés kezdetét.
   Negyedikeseinknek először volt alkalma ministrálni, és felolvasni a szentmisén. Igazán ügyesek voltak.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutóbbi hírek
Please reload

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom