Megemlékeztünk a zene világnapjáról

October 5, 2018

„A zene a káoszból rendet teremt,
a ritmus a széttartót egységbe fogja,
a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja,
a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.”
Yehudi Menuhin

 


Október elseje a zene világnapja. Ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően - erősítse a népek közti barátságot és megbékélést.


A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.


Iskolánk tanulói 2018.október 2-án a Nemzeti Kulturális Alap és az Aranyszöm Rendezvényház jóvoltából meghallgathatták a Szegedi Harsonazenekar négytagú képviselőinek fergeteges műsorát. 


Igazi hang-kavalkád vette kezdetét, melyet három tenor és egy basszus harsonán adtak elő az előadók. Hallgathattunk toronyzenét (mellyel régen rendkívüli eseményekről tájékoztatták az embereket a torony tetejében játszó zenészek), ír népzenét, régi francia tánczenét, szláv táncot Antonin Dvoraktól, filmzenéket (A Karib-tenger kalózai), ízelítőt kaphattunk a latin zene temperamentumából egy rumba erejéig, és még egy afroamerikai gospellel is kedveskedtek nekünk.
Nemcsak hallgattuk a muzsikát, de az előadók megpróbálták interaktívvá tenni azt, és a gyerekeket is bevonni a közös zenélésbe. Tapssal, és csettintéssel kísértük a zenészeket, miközben a Rózsaszín Párduc c. film zenéjének ismerős akkordjai szóltak.


S, hogy tárgyi tudásuk is bővüljön ismertetőt is kaptak a harsonákról, és azok működéséről.
A gyerekek örömmel ismerték fel a műsorba becsempészett Star Wars, Bogyó és Babóca és Mézga család c. filmek ismerős dallamait.


Jó érzés volt hallani a műsor végén elhangzó vastapsot, és a vissza-vissza skandálását. Az ifjú nemzedék zenei ízlése még formálható és tágítható. Remek lehetőség volt erre ez az előadás is. Köszönjük a szervezőknek.
 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutóbbi hírek
Please reload

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom