A nemzeti összetartozás napja

June 6, 2018

„Bárki magyar vesztesége a te veszteséged is”

Június 4-én az 1920-ban megkötött, hazánk szempontjából rendkívül igazságtalan és a magyarságot országhatárokkal elválasztó trianoni békekötésre emlékezünk. Ezek a sebek mindig fájni fognak a nemzetnek, de gyűlölettel nem lehet begyógyítani őket. Éppen ellenkezőleg: az összefogással és a másik megkeresésével, megértésével kerülhetünk újra közel egymáshoz. „Az összetartozás mi magunk vagyunk, nekünk kell ezt képviselnünk és megvalósítanunk az életünkben” – emelte ki Pipicz Mihályné, a Szent László Katolikus Általános Iskola megemlékező műsorának kezdetén az Aranyszöm Rendezvényházban.
Az ötödik évfolyam tanulói a Himnuszt követően Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versének örök érvényű gondolataival mondták el, mennyire mást jelent a haza és az ország más-más nézőpontból tekintve rá. A megemlékezés során beszédeket, cikkeket, véleményeket idéztek a trianoni békekötésről és annak következményeiről – miközben a háttérben a kivetítővásznon a gondolatokat kísérő fényképek tették megfoghatóbbá az üzenetet a kisebbek számára is.
A műsorban fontos szerepet kaptak azok a fekete lobogók, amikre az elcsatolt területek nevét hímezték, s előbb lassan leváltak a nemzeti zászló mellől, majd az előadás végén mégis hozzá kapcsolódva tértek vissza a színpadra.
A székely himnusz közös eléneklése után a színpadon lévők Juhász Gyula – sokáig még az összegyűjtött versei közül is kihagyott – megrázó erejű költeményével üzenték: „Nem kell beszélni róla sohasem, / De mindig, mindig gondoljunk reá!” Különösen szép üzenetet hordozott, amikor a határon túli területek említésénél Mórahalom magyarlakta testvértelepüléseiről láthattunk fotókat a háttérben.
Lezárásként egy tánccal fogalmazták meg: összekapaszkodva, egymás szemébe nézve mindig jobbra fordíthatjuk életünket, sorsunkat.
Köszönet a műsor összeállításáért Nagymihály Tímea, Csonka Attiláné és Paska Tamásné tanárnőknek és az 5.a és 5.b osztályok közreműködő tanulóinak.

 


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Legutóbbi hírek
Please reload

Szent László Katolikus Általános Iskola, Mórahalom